Cered

Cered

 

Cered Nógrád megye északkeleti részén, a szlovák határ mellett, a Felső-Tarnai-dombságban, a Tarna folyó (patak) völgyében fekszik, a Medvesalja régió része. A legközelebbi város Salgótarján (21 km), szomszédos települések: Zabar (7,5 km), Szilaspogony (6 km), Salgótarján-Rónabánya (9 km). Ezeknél közelebb (szinte az utca végén) található hozzá a határon túli Tajti (Tachty) települése.

A településtől nyugatra, a Medves-fennsík lábánál ered a Tarna. A települést környező magaslatokról (Vincvár, Misehegy, …) tiszta időben láthatók a Mátra, a Bükk és a Tátra csúcsai is.

A falu közvetlenül a szlovák-magyar határon fekszik, közúti kishatárátkelővel rendelkezik. A Kossuth Lajos utcán végighaladva juthatunk a szomszédos Tajtiban, ahol forinttal is lehet fizetni.

A település vezetékes vízzel, gázzal ellátott és csatornázott.

 • Lakosság: 900-1100 fő
 • Belterület: 70 ha
 • Külterület: 2819 ha
 • Polgármester: Tajti László
 • Polgármesteri Hivatal:
  3123 Cered, Jókai út 3.
  Tel.: 0036 32/406-306

A falu 2011-ben felújított 8 osztályos általános iskolával, óvodával és idősek otthonával rendelkezik. Számos intézmény és vásárlási lehetőség szolgálja a helyiek és a vendégek kiszolgálását. A fejlődés melletti elkötelezettséget mutatja, hogy itt avatták fel az ország századik teleházát.

A falu kulturális életében nagy szerepe van a festészetnek, itt él Cene gál István festőművész. A falu egy nemzetközi és egy magyar művésztelepnek is helyet ad minden évben.

Látnivalók

A falu nevét egy 1405-ben kelt okiratban említik először.

Fa harangtorony, műemlék jellegű (Jókai út, Hrsz.1/B)

A harangtorony építési éve ismeretlen, valószínűleg a templom 1774. évi átalakításához kapcsolható. Javítását 1822-ben végezték el. Legrégebbi harangját Jüstel József, egri mester öntötte 1789-ben. Korábbi csúcsdísze – félhold és többágú csillag, amely a balassagyarmati Palóc Múzeumba került – alapján a helyi hagyomány a haranglábat “török korinak” tartja. A harangtorony a templom észak-keleti oldalán, erős gerendarácson áll. A szoknya tornácát 12 darab, a törzsét kilenc oszlop tartja. A tornácot díszített végű deszkafal veszi körül, a harangház kettős, zsalus nyílásokkal van kialakítva. Magassága 13 méter, a gúlatető csúcsán díszített, kovácsoltvas kereszt van elhelyezve. Népi, építészeti műemlék.

Római katolikus templom, műemlék jellegű (Jókai út, - Hrsz.:1/B)

Cered régi, kazettás, festett mennyezetű templomát az 1713-as és 1731-es Canona Visitatió romosnak említi, míg az új templomról szóló első adatok 1755-ből valók. Ekkor készült el a barokk stílusú templom szentélye. 1762-ben fejezték be az építkezést, de már 1774-ben át is alakították. A XIX. században kőkarzatát kétoldalt fakarzattal toldották meg.

A keletelt, egyhajós, torony nélküli templom szentélye keskenyebb, egyenes záródású. Sekrestyéje az északi oldalon kapcsolódik a szentélyfalhoz. Nyugati homlokzatán egyszerű faajtó, a koronázópárkány felett háromszög oromzat látható. Ablakai kőkeretesek, részben zárókővel, és vállakkal, a hajófalban félköríves, a szentélynél szegmentíves záródással. Hajója három, szentélye kétboltszakaszos. Főoltára barokk, szószéke, keresztelőkútja egyszerű, a XVIII. század végéből való.

A faluban járók számára mindenképpen érdemes megnézni a Jókai u. 3. alatti úgynevezett faluházat, a hagyományőrzés és a közösségi élet színterét. A szövőműhelyben és az iskolai fazekas műhelyben a turistákkal is szívesen megismertetik a szakma fogásait.

Említésre érdemes még a fa viadukt, amely a Kossuth Lajos és a Vörösmarty utca gyalogosforgalmát köti össze a Tarna-patak felett, valamint a Szabadság-téren található katonai emlékmű.

Elérhető szolgáltatások Cereden

 • Orvos
 • Fogorvos
 • Élelmiszer, vegyesbolt (Coop és a BE-A_BOLT)
 • Étterem
 • Söröző