Hosszabb túrák

Rónafalu, Szilváskő

Menetrendszerű autóbusszal, kocsival vagy kerékpárral jól megközelíthető Rónabánya, mely tipikus bányászfalu. A hegy lábánál lévő hamisítatlan falusi ivóban szerezhetünk információkat a környék útjairól és barlangjairól, s a sarkától indulhatunk a S majd S háromszög jelzésen a környék nevezetes pontjára, Szilvás-kőre, ill. egy kis kitérővel megtekinthetjük a híres Bazaltömlés-t.

Innen a környék egyik legszebb kilátása lesz fáradságunk jutalma. Alattunk a Szilvás-kő kitárulkozó tanyavilága, s a Tajti-erdő, ill. a sípálya. Elláthatunk a bélkői kőbánya fehér sziklafaláig, a Kékesig, jó idő esetén egészen az Alacsony-Tátráig.

A turistaút közvetlen környezetében kisebb-nagyobb mélyedéseket láthatunk, ezek beomlott bányavágatokra utalnak. A kilátó pontot elhagyva több barlangszerű nyílás található, az ezekbe való leereszkedéshez azonban mindenképpen gyakorlat és legalább alapfelszerelés ajánlott. Meleg időben a védőkorlát biztonságában is jól érezhető a kiáramló hideg levegő, hiszen a repedések általában az itt folyt szénbányászat idején keletkeztek és igen mély hasadékok kötik őket össze.

Szintén az út mellett található a sípálya felső pontja, majd az elhagyva egy ápolt sírhant kereszttel, amely egy 1919-ben elesett szlovák katona emlékét őrzi.

Utunkat a S-val jelzett Bányász-körúton folytathatjuk, majd a K+ jelzésen érkezhetünk Bárnára a régi temető mellett.

Bárnáról a K, majd a K+ jelzésen juthatunk el Kis-kőre. A Kis-kő 379 méter magas rétegvulkán, a közeli Nagy-kővel egy időben keletkezett. Feltehetőleg egy hatalmas gázbuborék maradványaként keletkezett az a nagyméretű üreg, amely csak a tetején lévő kisméretű lyukon keresztül volt megközelíthető. Ez joggal foglalkoztatta az itt élők fantáziáját. Többen tudni vélték, hogy az üreg mélyére a törökök kincseket rejtettek. Kemény Gejza birtokos a század elején bányászokkal vízszintes járatott vájatott az üregbe. A kényelmes járat ma is jól járható, azonban kincsekre nem érdemes számítani, azt eleink sem találtak.

A csúcsról körpanoráma kárpótol bennünket. A közeli magaslatok közül jól látható Nagy-kő, Koncsik-tető, Szilvás-kő és a Medves. Tiszta időben a Bükk és a Mátra csúcsai (Piszkés-tető, Kékes, Galya-tető) is megfigyelhetőek.

Innen nyugat felé haladva megtalálhatjuk a Cikora-völgyet, amelyen keresztül Szilaspogonyra érhetünk. A faluba beérve libafarmmal és igazi bio tartású szürkemarhacsordával találkozhatunk. Menetrendszerű buszjárattal mehetünk innen vissza Ceredre, illetve Rónabányára.

Ez az útvonal Rónabányáról Szilaspogonyig szép és változatos egész napos program, de elsősorban azoknak ajánlható, akiknek van túrázási tapasztalata.

Rónafalu, Medves-fennsík, Salgóbánya

Az előbb már említett módok valamelyikén juthatunk el Rónafaluig. Ott a heggyel ellentétes irányba, a kialakított kilátópont mellett, a Z-S turistaúton kell elindulnunk a Gortva-völgy irányába. Ez a kirándulás változatos tájon vezet keresztül, mégis egy könnyű sétaút, kicsi szintkülönbséggel. A Medves-laposra felérve (Európa legnagyobb területű bazaltfennsíkja: 8 km2, 520-570 m tengerszint feletti magassággal) a S-P+ útra kell kanyarodnunk. A fennsíkon sétálva szép kilátás nyílik a szlovákiai hegyekre, a Somoskői- és a Salgóvárra.

A fennsíkról leereszkedve Salgóbánya felé, érinthetjük a Medves Hotelt, ahol megpihenhetünk, meleget ebédelhetünk.

Elszántságunktól, edzettségünktől függ, hogy innen visszafordulunk-e, vagy még felugrunk Salgóbányán keresztül a nemrég felújított Salgó várához.

Akárhogy is döntünk, a visszaúthoz újra vissza kell mennünk a hotel melletti úton a fennsíkra. Itt jobbra kanyarodva az erdő melletti szekérúton haladunk egészen a keresztig, majd innen “toronyiránt” besétálunk Rónafaluba.

A faluból menetrendszerű buszjárattal mehetünk vissza Ceredre ill. Rónabányára.